Pachete Parastas - Pomana

Pentru a simplifica organizarea evenimentului funerar, Casa Funerara Luca a creat o noua categorie de pachete, pachete speciale pentru pomana-parastas.

Acestea includ toate cele necesare ritualului de inmormantare , pornind de la cosul traditional de coliva ,colaci (cap arhanghel si prescura), vin rosu, vin amestecat cu ulei , pana la pachete de pomana ce contin meniuri prestabilite . Pachetele alimentare pot fi dulce sau de post,in functie de ziua in care are loc ceremonia religioasa.

Randuielile Bisericesti pentru parastas sunt urmatoarele:

La 3 zile dupa producerea decesului (de regula coincide cu ziua in care are loc inmormantarea),in cistea Sfintei Treimi si a Invierii din morti a Mantuitorului a treia zi.

La 9 zile dupa deces (parastas mic). Se merge la biserică, sâmbăta dimineața, cu coliva, o sticla de vin și pomelnicul și eventual câteva pachetele de pomana, care se împart după oficierea slujbei. Acest parastas se face în cinstea celor nouă cete ingeresti.

La 40 de zile sau sase saptamani, denumit si parastas mare. Se pregătesc 12 vase  și haine pentru a fi date de pomana.La biserica se merge cu coliva,o sticla de vin și pomelnicul. După slujba se merge si la cimitir, unde se tămâiază mormântul și se face slujba de pomenire.

La trei, sase si noua luni,parastase mici , in cinstea Sfintei Treimi

La un an denumit parastas mare, dupa exemplul crestinilor din vechime care in fiecare an praznuiau ziua mortii martirilor si a sfintilor, ca zi de nastere a lor pentru viata de dincolo.

Exista obiceiul ca la un an de la data decesului să fie sfințită crucea care a fost ridicată la mormânt.

După pomenirea de 1 an, se fac pomeni anual , timp de 7 ani, la data morţii decedatului. După 7 ani, decedatul se pomenește alături de ceilalți morți ai familiei, la pomenirile din sâmbetele morților sau a moșilor (conform calendarului ).

AVETI UN DECES?

Apeleti-ne cu incredere, va stam la dispozitie NON STOP

masina_fun5

Deplasare rapida in BUCURESTI si ILFOV

Apelabil NON-STOP 0763.100.200